zaterdag 5 januari 2013

Spontaniteit wordt spontaan-niet-tijd




“Vind je het leuk om bij me te komen eten?” “
“Eeeh… Ja, natuurlijk! Ik moet wel even in mijn agenda kijken wanneer ik tijd voor je heb.”
“Ik bedoelde eigenlijk vanavond.”
“Ooh, het spijt me, maar dat zal helaas niet gaan. Na mijn werk heb ik een afscheidsborrel van een collega en daar moet ik echt heen.”
“Jammer. Morgen dan?”
“Nee, sorry. Dat is m’n enige vrije dag en daar heb ik al een bezoek aan de kapper, de schoonheidsspecialiste en de tandarts staan. Daarna ga ik nog shoppen en uit met een vriendin.”
“Je mag het ook gewoon zeggen wanneer je geen zin hebt om bij me op visite te komen, hoor…”
“Hè? Maar dat is helemaal niet waar! Nogmaals, ik vind het heel leuk, maar moet wel het ruim van te voren opschrijven.”

Op wie van de twee lijk jij? Tot mijn grote spijt moet ik toegeven dat ik meestal degene ben die op haar agenda, mail en sms’jes leeft en zelfs haar vrije tijd moet inplannen, omdat daar anders weinig van terecht komt.


Ik heb een vaste baan en ik ben vier dagen gaan werken om meer vrije tijd te creëren, maar ongemerkt sluipen daar dan allerlei afspraken en activiteiten tussendoor, waardoor ik het soms net zo druk heb als toen ik nog vijf dagen werkte!

Mijn werkdagen zijn ook lang niet altijd van negen tot vijf, ik begin meestal rond een uur of acht en vertrek vaak pas om half zes. Daarna nog boodschappen doen, koken, eten en de vaatwasser inruimen. Ineens is het al half acht voor ik er erg in heb.

Het schoonmaken, opruimen en de was schuif ik zoveel mogelijk naar het weekend, maar op bezoek gaan bij familie & vrienden, het vrijwilligerswerk dat ik soms doe op zaterdagavond of gewoon eens even lezen of een goede film kijken komen in het gedrang. Wat geef ik dit weekend voorrang?

Toen ik nog in een enorm huis woonde dat van 2 salarissen betaald werd, kon ik me ook de decadentie van één maal per week een hulp in de huishouding-interieurverzorgster veroorloven.

Nu ik van één salaris leef, maar wel een stuk gelukkiger ben in een veel kleiner huis, vraag ik me af of ik weer terug wil naar die hulp in mijn huishouding… Zo zou ik “me-time” kunnen maken door iets minder in huis te hoeven doen.
Één keer per week extra hulp kan, of wíl, Bruin niet meer trekken, dus voorlopig doe ik alles toch maar zelf.

Conclusio, conclusio:
Mijn agenda ten spijt maak ik maar weer eens tijd voor spontaniteit!

Heb je wat te doen vanavond…?