dinsdag 1 januari 2013

Het grote geld gaat shoppen...



… en deze keer eens niet met hun “P.C. Hooft-tractor” in de Amsterdamse Pieter Cornelisz Hooftstraat - Oud-Zuid neem je dan trouwens wel héél letterlijk, want de genoemde dichter en toneelschrijver overleed al in1647! - maar vrijwillig op het platteland. Ik weet eigenlijk niet of de tuin van een landgoed en de buitenomgeving van een kasteeltje wel als platteland bestempeld mogen worden, maar buiten is buiten!

Sinds een half jaar ben ik bekend met het fenomeen countryfair. Dit is een chique vorm van de jaarmarkt bij jou in de stad of het dorp. De gemiddelde bezoeker heeft een villa, een jeep, statistisch gezien 2,2 kinderen, een labrador en vooral veel geld waar weinig over gesproken wordt.

Om de countryfair alleen al te mogen betréden moet er een entreeprijs worden betaald! Maar dan krijg je wel een plattegrond van de kramen, zijn er parkeerwachten en mag je gratis parkeren op het gras en de modder aan de rand van het gebied. Vervolgens loop je nog zeker een kilometer over metalen en houten plankiers, tot je bij de ingang komt.

Het doel van de fair: de sfeer van het buitenleven proeven, genieten van de prachtige aankleding en gemoedelijke sfeer. Een countryfair besteedt veel aandacht aan de kwaliteit van het luxere leven. Op de fair zijn de meest uiteenlopende unieke producten te vinden, vaak met de hand en op maat gemaakt.

Voor de echte fijnproevers zijn er veel kramen vol heerlijkheden, gemaakt van eerlijke producten. Verder zijn er workshops, je kunt er bijzondere wijnen, kazen en andere gerechten leren kennen en je proeft over het algemeen biologisch geteelde producten.

Kleding, schoenen en accessoires worden niet vergeten (de gemiddelde tas kost € 245,- en sommige laarzen en jassen zijn niet eens geprijsd!). Gedurende de dag zijn er enkele modeshows waar diezelfde kleding, schoenen en accessoires geshowd worden.

Wanneer je nu denkt dat er vooral dames rondlopen heb je het mis. De meeste dames zijn inderdaad met vriendinnen en hun hond, maar er zijn ook vrouwen die hun man zo ver hebben gekregen om mee te gaan. Deze mannen sjokken in hun bordeauxrode broek en streepjesoverhemd achter hun eega aan en trekken gewillig hun portemonnee voor een slokje champagne, een handgemaakte sjaal, een van de vele sieraden, whitewash-accessoires voor in huis of antiek zilver.

Maar diezelfde heren worden zeker niet vergeten. Je vindt er namelijk ook klassieke Engelse auto's, sigaren, roofvogelshows en fraaie handgemaakte leren maatschoenen.

Heb ik dan een villa, statistisch gezien 2,2 kinderen, een labrador en veel geld? Nee! Maar de lol voor “het gewone volk” is het kopen van die paar spullen die ook voor onze portemonnee te behappen zijn en vooral het kijken en luisteren naar de rijke medemens die probeert zo gewoon mogelijk te doen!

Joepie, wanneer is de volgende…?!