Dat
er dames zijn die léven op chocola is vrijwel algemeen bekend. Zelf vind ik het
ook zeker niet vies, maar ik heb geen dagelijkse behoefte aan cacao en bij mij
is het ook niet specifiek hormoongebonden.
Enkele
weken geleden vroeg een vriendin mij of ik het leuk zou vinden om een workshop
“zelf bonbons en truffels maken” te volgen. Het leek mij geweldig om wat van de
geheimen van een professionele chocolatier te ontrafelen en zei dus meteen ja.
Vandaag was dan het moment suprème. Wij,
vier vriendinnen, togen naar de workshopruimte, een grote zaal op de eerste
etage van een zeer luxe chocolaterie.
Daar
aangekomen ontdeden wij ons van jas en tas, kregen een plastic schort om, latex
handschoenen aan en een soort koksmuts op. In totaal waren er 20 dames (!!!)
aanwezig, alleen de chocolatier was een heer.
Na
een kop koffie, met bonbon natuurlijk, werd de eerste werkvorm uitgelegd. We
kregen te zien hoe je de chocoladevulling moet mengen en verwarmen. Ook het
omroeren blijkt een speciale vaardigheid en de temperatuur moet precies goed
zijn, anders zal de chocola-roomcombinatie te snel stollen of meteen weer
smelten.
Nadat
de vulling gemengd was, werd ons uitgelegd hoe je figuren kunt maken. De
figuren moest je onderdompelen in vloeibare chocola en op vetvrij papier laten
stollen.
Van
het stuk vulling waar we de vormen uit staken, waren gemiddeld 25 tot 30
bonbons te maken.
Een
van mijn vriendinnen liet haar bonbons stollen, maar deed ze vervolgens
nógmaals in het chocoladebad… Extra veel chocola per bonbon, goed gedaan!
Het
maken van truffels werd ons ook geleerd. Dit lijkt op het maken van normale
bonbons, alleen de buitenkant maak je anders. Nadat de ca. 20 truffels klaar
waren, leerden we met vloeibare chocolade de bonbons te decoreren tot ware
kunstwerkjes.
Zelfs
het bonbonschaaltje maakten we van chocola!
Na
deze overdadige en zeer geslaagde middag
werden onze bonbonnières met 45 tot 50 chocolaatjes prachtig luxe ingepakt en
keerden wij na 3 uur noeste arbeid met een tas vol chocola en een
receptenboekje huiswaarts.
Thuis
heb ik even snel gewogen en volgens mij had ik zeker 900 gram aan chocola in
mijn tasje!
Dus
dames, wanneer je een idee zoekt voor een babyshower, vrijgezellenfeestje,
personeelsuitje of vriendinnenmiddag is dit zeker een aanrader!
Vanavond
maar eens even heerlijk op de bank nagenieten met een kop warme chocolademelk,
een bonbon en een truffel en de film “Chocolat” (Al geniet ik dan stiekem ook
een beetje van Johnny Depp en niet alleen van de chocola!)
Mmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm…!!!