zaterdag 18 juni 2016

De spanning stijgt!!!

* feest of geen feest… that’s the question*


Het is die specifieke tijd van het jaar. De tijd van chocoladeletters, kruidnoten, speculaas, warme chocolademelk, gedichten, cadeautjes. Maar het is nu ook de tijd van een ouwe kerel in een rode jas, met allerlei Pieten om zich heen. Zwarte Piet, oh nee: Afro-Amerikaanse Piet. Verder nog een groene Piet (stiekem een Zwarte Piet die zeeziek op de stoomboot heen en weer waggelt), regenboog-Piet, schoorsteen-Piet, huis-Piet, hoofdpiet, Gouden Piet, stroopwafel-Piet, Pietje Paniek en vergeet vooral ZEURPIET niet! Zeurpiet is heel belangrijk, hij mag namelijk de Pietendiscussie leiden. *zucht*
Sint bezorgt veel kinderen enórme stress, evenals de ouders en leerkrachten in deze wereld.
Van 0 tot een jaar of 6 is de spanning gekoppeld aan het jaarlijkse verhaal van het Sinterklaasjournaal, de club van Sinterklaas of het verhaal dat ouders, peuterspeelzaal, crèche of de onderbouw van de basisschool ervan maken.
 

Een enkeling van bóven de 7 jaar gelooft ook nog heilig in de goede man, terwijl de andere kinders t/m groep 8 door een surprise te maken die man met z’n witte baard een handje helpen. “Ja hè juf, dat hebben de Pieten allemaal gedaan, hè!” (wink, wink… ;-) )

Donderdag –gisteren- was de dag dat de surprises alvast naar binnen gebracht mochten worden. Miss Fish is dit jaar de juf van groep 5 en de kinderen maakten voor het eerst een surprise. Spannend dus voor alle kinderen!
Wie heb je getrokken met de lootjes, wat ga je kopen, wat ga je knutselen en… wie heeft er een surprise en cadeautje voor jou geknutseld en gekocht? Is het echt een geheim, of heeft iedereen dezelfde dag nog verteld wie er op het kaartje stond? We zullen het merken.
Na het inleveren van je surprise mag je door de hele school in alle klassen kijken. Ideeën opdoen voor volgend jaar en kijken wat je heel leuk of juist ontzettend stom vindt!

 

Van een slordig geverfde schoenendoos tot een gigantische MDF- Angrybird van 1 1/2e m. doorsnee en van een kartonnen paard tot een Purschuim cupcake van ruim 1 meter hoog, er werd van alles binnengebracht.
Daarnaast werden ook een prachtig schilderij, een aquarium, muzieknoot, rollerskates, gigantische mijter, schoorsteen met Piet, hockeyveld, voetbalveld, wedstrijdbad, Picachu, pinguïn, panter, wat onbestemde dozen die nog wat nadere uitleg behoeven en zelfs een bazooka ingeleverd. Verhip, heb ik een terrorist in wording in de groep?
 
Zo’n wapen van metaal en tape snap ik niet zo goed, maar ach, moet alles onder het mom van een creatief brein maar kunnen tegenwoordig L ? (Toch eens even die ouders beter bekijken tijdens de spreekavond! Deze surprise is niet alleen door het bewuste kind gemaakt, dus…)
Vandaag is “de” dag, die je wist dat zou komen.
En nu is het dus zaak om de surprise zo voorzichtig mogelijk uit te pakken, zodat niet alleen het cadeau, maar ook de kunstige verpakking mee naar huis genomen kan worden.
 
Terwijl de kinderen zich straks op de surprises storten en daarna mogen ontspannen met een speculaasje en op het digibord via YouTube “zwarte-pieten-style” mee hossen, gaat de juf zich even psychisch voorbereiden op de kilo’s karton, piepschuimkorrels, lijmresten, plastic zakken en andere rommel waar zij waarschijnlijk voor op gaat draaien.
Hopelijk is straks ieder kind blij met het cadeau en de surprise die hij of zij krijgt, zodat er geen sippe koppies naar huis vertrekken. Stel dat je enórm veel werk gemaakt hebt van jouw surprise en die karig geverfde schoenendoos voor jou is, dat zou toch jammer zijn.
Het feest moet nog beginnen, maar Miss Fish zal dolgelukkig zijn als Sinterklaas Kapoentje met al z’n Pieten via Spanje eindelijk weer voor bijna een jaar naar Myra vertrekt. Dan mogen de slingers, Sinterklaasboeken en overige versiering weer in een doos op zolder tot volgend jaar :D .

Nog een enkele chocoladekruidnoot en dan… geen pakjesavond, maar wel feest! De Sint gaat weg, leve de Sint :P !