maandag 15 april 2013

Kies en leef!



Wat zal ik op mijn boterham doen? Allereerst maar eens uitkiezen welk brood ik zal nemen. Donkerbruin, meergranen, tijgerbol of knäckebröd, opties te over! Vervolgens is oude kaas wel erg lekker op een bruine boterham, maar aardbeienjam op een croissantje is ook niet te versmaden. Een volkoren beschuitje met hagelslag, een witte boterham met pindakaas of een tosti maken het kiezen er niet simpeler op.

Ik ben een enorme twijfelaar, zie overal wel voordelen en nadelen in en dat maakt keuzes maken niet bepaald makkelijk. Bij kleine zaken zoals kiezen wat je gaat eten maakt het niet veel uit, omdat het geen verstrekkende gevolgen heeft. Het kiezen van een vakantiebestemming, het aanschaffen van een garderobe of boek, de invulling van een avondje uit bedenken of een cadeautje voor iemand kopen: deze keuzes zijn van tijdelijke aard.

Bij wat grotere acties, zoals het kopen van een huis, het verbouwen ervan of het verhuizen naar een andere plaats maakt het wel degelijk uit wat je beslist, maar ook dit zijn wat mij betreft nog geen zaken van levensbelang.

Wanneer maakt een keus wel het verschil? Bijvoorbeeld wanneer je over de inhoud en beleving van je geloof nadenkt, wanneer je een keus moet maken voor een opleiding of baan, wanneer het je gezondheid betreft of als het gaat over vriendschap en liefde.


4 en 5 mei zijn ieder jaar de dagen waarop we herdenken en vrijheid vieren. Heb jij ervoor gekozen om op 4 mei even stil te staan bij allen die gesneuveld zijn? Wij leven nu in vrijheid, maar kiezen mensen in oorlogsgebieden zelf voor die strijd, zijn zij een onschuldig onderdeel in een groter geheel waarin zij de dupe worden van het geweld of is het oorlog omdat zij iets anders kiezen dan het land van herkomst verwacht?

Hoe graag je alles in het leven ook wilt regisseren, sommige zaken heb je niet zelf voor het kiezen. De vraag is dan niet of je iets wel of niet wilt, maar hoe je er mee omgaat. Oorlog, ziekte, dood…

Het leven bestaat uit keuzes maken, maar meer nog; het leven bestaat uit accepteren en leren omgaan met alles wat er op je weg komt.
Je moet niets en je hoeft niets, maar weet je waar en bij Wie je altijd màg zijn?

Vraag jij wel eens om wijsheid en hulp in verschillende situaties en probeer je te danken, ook als niet alles van een leien dakje loopt?

Misschien lijkt dat wel veel makkelijker gezegd dan gedaan, maar ik kies er voor om het elke dag weer te proberen.