donderdag 7 mei 2015

“Total eclipse of the heart…!”





Zonsverduistering op 20 maart 2015


Op vrijdag 20 maart 2015, tussen 09:30 en 11:45 uur, vindt een gedeeltelijke zonsverduistering plaats. De maan schuift dan vanaf de aarde gezien precies voor de zon langs. Bij helder weer zal vanuit Nederland de hele zonsverduistering zichtbaar zijn. De verduistering duurt bij ons ongeveer 2 uur. Dit komt niet zo vaak voor, dus het zal wel een bijzonderheid zijn om te zien.

Tijdens het maximum van de eclips, om 10:37 uur, is nog maar een beetje van het zonlicht dat ons bereikt direct waarneembaar. Juist dat beetje zichtbaarheid van de zon is schadelijk voor het menselijk oog. Je ogen moeten dus goed beschermd worden als je de zonsverduistering wilt bekijken.

“Total eclipse of the heart” is een heel ander verhaal, over een heel andere verduistering.

In de tijd dat mijn klasgenoten en vrienden allerlei muziek luisterden en uitzochten welke muziekstijlen favoriet waren, was ik daar niet zo erg mee bezig. Ik had wel wat lp’s, cassettebandjes, cd’s en een radio, maar thuis waren vooral juist géén Michael Jackson, Madonna en leeftijdgenoten te horen, en dus ook geen Bonnie Tyler. Later paste de “zonsverduistering van het hart” op verschillende momenten toch wel in mijn leven, dus toen ik dit lied bij een vriendin hoorde, lette ik voor het eerst eens goed op de tekst. Waarschijnlijk ken jij het ook, dus galm het gerust mee, zet lekker old-school de cd of radio aan, lees de tekst  door of bekijk het bijvoorbeeld op youtube.

Bescherm in dit geval niet je ogen, maar bescherm je hele hart voor een totale zonsverduistering. De liefde is geen zon en geen maan, maar als single op Funky Fish heb je vast wel ervaring met een gevalletje eclips. Je weet niet precies wat je nu wel en niet vindt en voelt. Is dit een mogelijke kandidaat voor een tweede date? Te roekeloos reageren kan misschien tegenvallen, maar te voorzichtig zijn levert ook niet al te veel op… Wat nu?

Once upon a time I was falling in love,
But now I'm only falling apart
There's nothing I can do
A total eclipse of the heart
Once upon a time there was light in my life
But now there's only love in the dark
Nothing I can say
A total eclipse of the heart

Wat was jouw “Total eclipse of the heart”-momentje?