donderdag 6 oktober 2016

Lijf en leden



* Doneren of niet doneren, that’s the question…*

Je lichaam is je meest waardevolle bezit. Een prachtig huis, veel geld en spullen zullen vast prettig zijn en je leven iets makkelijker maken, maar wanneer je daar niet in gezondheid van kunt genieten is de waarde relatief.
Of je wel of niet over je eigen lichaam mag beschikken na je dood kan een religieus vraagstuk zijn. Hoe je er ook over denkt, wel of geen donor worden is een moeilijk besluit. Het betekent dat je nadenkt over je eventuele overlijden en wat je met je lichaam laat gebeuren. Een ingrijpend onderwerp, misschien vermijd je het liever door er niet over na te denken.


Wanneer je er nog niet zo over hebt nagedacht of nog geen besluit hebt genomen,  is het in Nederland zo dat je dan geen donor bent bij overlijden.
Tenminste, tot voor kort…
Sinds afgelopen week is het weer een zeer actueel onderwerp. Met een nipte overwinning (75-74 stemmen) in de Tweede Kamer wordt er –als de Eerste Kamer ook groen licht geeft- binnenkort wettelijk vastgelegd dat je juist wél donor bent wanneer je niets registreert.

De beslissing ligt nog steeds bij jezelf, maar wanneer je niets vastlegt, ben je automatisch wèl donor. Veel mensen willen wel donor zijn en dan maakt het niet uit, maar stel dat je géén donor wilt zijn. Of misschien is de situatie zo dat je nog geen beslissing hebt genomen. Wat dan?
Er kunnen héél veel verschillende redenen zijn waarom je geen organen zou willen doneren.
 
Wordt het nu dan zo dat je je daar voor moet verantwoorden naar anderen toe die wel donor zijn?
Jammer dat er geen mogelijkheid “ik ben er nog niet uit” bestaat. Wel kun je laten vastleggen dat je jouw nabestaanden laat beslissen, maar wil jij je familieleden opzadelen met dit dilemma, terwijl zij in een rouwperiode zitten omdat jij er niet meer bent?

Wat mijn persoonlijke voorkeur is, laat ik in het midden. Wat jij besluit is ook privé, maar voor mij is het een onderwerp dat het in ieder geval verdient om eens bewust over na te denken.

* Doneren of niet doneren, that’s the question…*