donderdag 21 juli 2016

Russisch roulette





* Sporten voor wat je waard bent* 

Je sport een beetje, je sport wat vaker en naast dat je het leuk vindt, merk je dat je er ook goed in bent. Jij en de mensen om je hen besluiten dat jij steeds vaker mag gaan trainen en al je tijd en geld gebruik je om topsporter te worden. Na jaren trainen kom je aan de top en ben je één van de beste sporters van het land!

Trots op je huidige prestaties, maar vooral ook van plan om nóg beter te worden, voer je je doorzettingsvermogen en wilskracht steeds verder op. En dan… je bent de beste, maar je merkt dat het lastiger wordt om ook zo goed te blijven. Je huidige prestaties kun je volhouden, maar jezelf verbeteren wordt steeds moeilijker.
En dan is daar de verleiding om op internet eens rond te kijken hoe je met vitamines en preparaten je lijf verder kunt helpen in de drang naar meer sportief succes.
 

Na een bestelling of 4 heb je in de gaten dat dit nog steeds niet genoeg voor je doet. Je vraagt eens rond bij andere sporters, trainers en vrienden, maar niemand vertelt eerlijk dat er andere middelen op de markt zijn, die niet allemaal even legaal en even goed voor je gezondheid zijn. Omdat je niet meer zo naïef bent als vroeger, weet je zelf heel goed wat er allemaal te koop is en je begint in het geniep te zoeken naar middelen die je lichaam en spieren versterken en je uithoudingsvermogen vergroten. Na gedegen onderzoek ga je daadwerkelijk aan de slag om op de beste en makkelijkste manier aan de illegale spullen te komen. Je houdt jezelf voor dat het geen drugs zijn, maar hulpmiddelen om je eigen prestaties een positief zetje te geven.
Je coach is zeer positief gestemd wanneer blijkt dat je eindelijk weer eens een PR (persoonlijk record) hebt verbroken. Jij voelt je trots en gaat steeds vaker je “prestatiehulpmiddelen” gebruiken. Het begint anderen op te vallen dat je lijf wat verandert en dat je ook anders reageert. Je voelt je sneller aangevallen, je hebt een korter lontje en bent erg op je hoede.

Het nationale team voor de Olympische spelen gaat gevormd worden en daar wil je natuurlijk persé bij zijn.

Bij een onverwachte dopingtest val je door de mand en krijg je een waarschuwing. Een volgende keer zul je geschorst worden. Naarstig bedenk je plannen om niet nogmaals betrapt te worden en jij en wat andere sporters helpen elkaar daarbij.
Je weet wat de waarheid is, maar die vertel je aan niemand. Als uiteindelijk blijkt dat niet alleen jij, maar een heleboel collega-sporters ook betrapt zijn op intensief dopinggebruik, besluit het Olympisch comité dat sporters van jouw land niet naar Rio de Janeiro mogen.
Je bent boos en vindt het oneerlijk. Wat ècht onrechtvaardig is, is het feit dat de sporters die geen doping gebruiken nu zeer waarschijnlijk ook niet mogen strijden om nieuwe records, eeuwige roem en natuurlijk die mooie medailles…

Je bent een uitermate slechte verliezer. Lichamelijk ben je zeer sportief, maar je houding en gedrag zijn juist helemaal NIET zo sportief. Je verwijt anderen je eigen fouten en zoekt de oorzaak altijd buiten jezelf.
Heb je wel in de gaten dat jij juist de oorzaak bent dat andere oprechte en drugsloze sporters nu ook niet naar de Olympische spelen mogen?!

Als je Russisch roulette speelt, weet je dat er een kans is dat je geraakt wordt.
Als je niet zelf kunt winnen, moet je ook niet klagen als je door je eigen schuld alles verliest.

Russisch roulette… het enige spel dat jij ooit nog zult spelen.