maandag 15 juli 2013

Kipje de achterste




Waarom willen mensen zo graag haantje de voorste zijn? Kijk maar eens goed rond. Je ziet het overal. In de supermarkt proberen pinnige dames, quasibekakte studenten en gehaaste vaders stiekem voor te dringen als je even niet oplet en vlak ook zeker de wachtrijen voor attracties in pretparken en de kaartverkoop voor bioscopen, festivals en concerten niet uit! 
In sommige situaties kan ik me best voorstellen dat iemand gebruik probeert te maken van de onoplettendheid van een ander om zo wat tijd te besparen. Er zijn echter situaties waar dit voorpiepgedag niets oplevert. Neem bijvoorbeeld het vliegtuig. Als je wel eens gevlogen hebt, weet je dat er op je ticket staat dat je 30 minuten voordat het vliegtuig vertrekt kan gaan boarden. Vaak staat de helft van de passagiers al ruim voor die tijd lichtelijk geïrriteerd in de rij om het vliegtuig te kunnen betreden. Stel dat ze de vlucht missen! Eenmaal door de controle sta je vaak nog te wachten in de slurf en daarna in het gangpad op je voorgangers die alle spullen in de bagageruimten proberen te proppen. Op je ticket staat een stoelnummer, dus je plaats is ook al bepaald. Waarom dan zo ongeduldig om als eerste in het vliegtuig te zitten? Je kunt de hele weg nog zitten, loop lekker een rondje, shop even of neem iets te drinken.


Bij het verlaten van datzelfde vliegtuig zijn mensen net zo ongeduldig. Zodra het lampje van de stoelriemen dooft, staat de helft van de passagiers al op om hun handbagage uit de ruimten boven zich te halen. De personen van de eerste rijen lopen het vliegtuig uit, gevolgd door de rijen daarna. Krab jezelf eens op je achterhoofd  en denk logisch na: Als je op stoel 97B zit, heeft het dan nut om meteen uit je stoel te schieten als het vliegtuig stil staat? Rij 1 tot en met 96 zullen namelijk tóch voor jou het vliegtuig verlaten.
Blijkbaar zit ongeduld in de mens en moet juist geduld geoefend worden. Waar komt al dit gedrang en geduw vandaan en wat winnen we ermee? Winkelrijen en vliegtuigen kunnen je trainen om je geduld in alle dagelijkse en niet zo dagelijkse momenten te bewaren.
Geef je er aan over dat je gemiddeld enkele dagen per jaar verspilt aan wachten. Laat sommige dingen maar gewoon gebeuren. Dat maakt het leven minder stressvol en veel aangenamer. Geniet van het moment en van de mensen om je heen! Niets is leuker dan mensen kijken. Mensen en hun nukken zijn uitermate interessant. Vooral als ze ongeduldig zijn.
Ik ben vandaag “kipje de achterste”… Jij ook?