maandag 15 juli 2013

Hoe zou het nú gaan?




Toen Sjawoe’ot  begon, 7 weken na Pesach, waren de vrienden bij elkaar om samen feest te vieren met anderen.
Ineens klonk er een hard geluid alsof het enórm waaide in huis.  Het geluid was er wel, maar alle rolgordijnen, lampen, fotolijstjes en schilderijen hingen gewoon stil. De mensen keken elkaar vreemd aan, want het leek wel of iedereen vlammen op zijn of haar hoofd had! Er werd even gedacht aan tv-programma’s als “Pranked”, “Mythbusters” of “Don’t try this at home”, maar dat bleek niet het geval.

Allemaal begonnen ze in andere talen te praten en ook op Facebook, Whatsapp, e-mail, LinkedIn, in sms’jes en zèlfs op Twitter verschenen berichten in talen die men gewoonlijk niet sprak. Heel bijzonder was het, dat iedereen elkaar toch prima begreep!
Dit kon maar door één iets veroorzaakt worden, de Heilige Geest was actief bezig…



In Jeruzalem woonden heel veel Joden, die afkomstig waren uit allerlei landen van over de hele wereld. Toen het geluid van een storm ook buiten overal luid en duidelijk te horen was, rende iedereen naar elkaar toe en begonnen tegen elkaar te duwen. Ze raakten compleet in verwarring omdat iedereen de vrienden in hun eigen taal hoorde spreken. Ze waren buiten zichzelf van verbazing en zeiden: ‘Dit zijn toch allemaal mannen uit deze omgeving? Hoe kan het dan dat wij hen allemaal begrijpen?”

De aanwezige mensen uit Mesopotamië, Judea en Kappadocië, mensen uit Pontus en Asia, Frygië en Pamfylië, Parten, Meden en Elamieten, Egyptenaren en Libiërs, en ook Joden uit Rome, mensen uit Kreta en Arabië hoorden allemaal de vrienden in hun eigen taal spreken over Gods grote daden.

Heel verbaasd en helemaal in de war vroegen ze aan elkaar: ‘Wat betekent dit? We begrijpen hier niets van!’
Maar sommigen lachten en zeiden spottend: ‘Ze zullen wel flink dronken zijn.’

Meteen daarna stapte Petrus naar voren, samen met zijn andere vrienden, die ook wel apostelen genoemd worden, en hij begon hard en duidelijk de groep toe te spreken: ‘Jullie, Joden en overige inwoners van Jeruzalem, luister eens goed naar wat ik te zeggen heb en neem het serieus.
Deze mensen zijn niet dronken, zoals sommigen van jullie zeggen; het is pas 9 uur ‘s morgens. Ze hebben heus niet te diep in het glaasje gekeken.

Herinneren jullie je Jezus nog? Hij werd ooit door God naar de aarde gestuurd, en mocht wonderen en tekenen van God uitvoeren. Deze Jezus is gekruisigd en gedood. God heeft Hem weer levend gemaakt, en daar praten wij nog steeds over. Jezus heeft van de Vader de heilige Geest ontvangen. Die heilige Geest is ook aan ons beloofd en dat is nu te zien en horen. “

Toen de mensen dit hoorden, waren ze diep getroffen en vroegen aan Petrus en de andere apostelen: ‘Wat kunnen we nu dan doen?’
Petrus antwoordde: ‘Stop met het leven dat je nu leeft en laat je dopen. Dan zul je de heilige Geest ontvangen.”
Op die dag breidde het aantal vrienden zich uit met ongeveer drieduizend.

De vele tekenen en wonderen die de apostelen mochten uitvoeren, vervulden iedereen met ontzag. De mensen die geloofden bleven bij elkaar en deelden álles. Ze verkochten hun auto’s, telefoons, laptops, sieraden, computers, televisies, I-pads, designerkleding en andere bezittingen en verdeelden de opbrengst onder degenen die iets nodig hadden. Elke dag kwamen ze blij en gelukkig bij elkaar in de tempel om te bidden en God te danken en om te leren van de apostelen. Ze aten hun eenvoudige maaltijden bij elkaar thuis. Ze loofden God en vanaf toen werd de groep mensen die gered wilde worden dagelijks groter!


=============================================================
Weet je eigenlijk niet precies wat er met Pinksteren gevierd wordt, is Pinksteren méér dan een extra vrije dag voor je of wil je na bovenstaand verhaal lezen hoe het èchte Pinksterfeest in de bijbel beschreven wordt, lees dan Handelingen 2 eens door.