donderdag 27 maart 2014

Leuker kunnen we het niet maken…




Over enkele dagen wordt er van je verwacht dat je alles wat met belasting te maken heeft, hebt ingediend, op welke wijze dan ook. Ook al is de gewenste datum al járen 1 april, het is nog nooit een grapje geweest…
Dit wordt verder geen droge verhandeling over het Nederlands belastingsstelsel, maar met dit in mijn achterhoofd moest ik afgelopen week eens aan al die “toppers” denken, die voor slechts enkele dagen in Nederland neerstreken. Natuurlijk is het goed voor de naam van een land en financieel zal het ook best gunstig zijn, al die toppers, die vliegtuigen vol zakenmannen en beveiliging meenemen. Maar de belastingbetaler ziet niet concreet hoe “hun” geld wordt gebruikt om zo’n top te organiseren!


Dat je 53 wereldleiders en afgevaardigden niet via een mailtje vertelt dat ze “een beetje voorzichtig moeten doen met dat nucleaire afval, anders ben je een stout landje…” begrijp ik ook nog wel.
Voor de openingsceremonie heette premier Rutte alle 53 wereldleiders en de afgevaardigden persoonlijk welkom met een kort praatje, dus nadat hij iedereen de hand geschud had stond de klok al 90 minuten verder!
’s Avonds werden alle belangrijke gasten ontvangen door Koning Willem-Alexander voor een diner op Huis ten Bosch in Den Haag. 

Ik zal niet uitgebreid met namen gaan smijten, want dan vergeet ik minstens driekwart van alle aanwezigen, maar wereldwijd belangrijke gasten als president Barack Obama, Chinese president Xi Jinping, de Britse premier David Cameron, de Duitse bondskanselier Angela Merkel, de Franse president François Hollande, de Japanse premier Shinzo Abe, de Italiaanse premier Matteo Renzi en de Canadese premier Stephen Harper waren onder andere aanwezig. De meeste aandacht was er –wereldwijd- voor president Obama. Privébezoek aan o.a. het Rijksmuseum valt lang niet iedereen ten deel…
De beveiliging en overige voorzorgsmaatregelen waren prima geregeld, al ontregelde dit in de Randstad wel het (openbaar) vervoer en delen van het dagelijks leven. De zaal in Den Haag werd na de top opengesteld voor de naaste omwonenden, als goedmakertje voor alle overlast.

Basisboodschap van de top was dat er meer dan 2000 ton nucleair materiaal in de wereld is. Men weet hoe weinig materiaal er nodig is om een nucleaire bom te maken. En sinds de aanslagen van 11 september weet men ook dat nucleaire terroristen niet zullen aarzelen om te gebruiken wat voor handen is.
Alle discussies tijdens de top gingen over de vraag hoe nucleair terrorisme te voorkomen is en hoe om te gaan met nucleair afval.
Maar wie heeft dit onthouden na het kijken naar al die hotemetoten en het zich vergapen aan vliegtuigen, helicopters, auto’s en alle meegebrachte beveiligers, militairen, bodyguards enzovoort?

“… maar wel makkelijker?!”